Wat betekenen de klasses in reflecterende werkkleding

Voor de veiligheid van werknemers is de noodzaak om gezien te worden van groot belang. Dit geldt met name voor werknemers die zich dagelijks bezighouden met werkzaamheden op en aan de weg. In een poging om verwondingen en vervelende ongevallen te voorkomen, helpen werknemers die goed zichtbare kleding dragen andere weggebruikers te waarschuwen, vooral in omgevingen met weinig licht.

Europese norm voor hoge zichtbaarheidskleding

Tot 2013 was de EN 471 normering een Europese norm voor goed zichtbare en reflecterende werkkleding. Het werd stopgezet in 2013 toen de ISO EN 20471 normering geldig werd. ISO 20471: 2013 specificeert vereisten voor hoge zichtbaarheidskleding die in staat is de aanwezigheid van de gebruiker visueel te signaleren. De kleding met hoge zichtbaarheid is bedoeld om de drager in elke lichttoestand waar te nemen wanneer deze wordt bekeken door bestuurders van voertuigen of andere gemechaniseerde uitrusting bij daglicht en onder verlichting van koplampen in het donker.

Drie verschillende klasses om het zichtniveau aan te duiden

Klasse 1 definieert het laagste zichtniveau, zoals een goed zichtbare broek met twee reflecterende banden van 5 cm rond het been. Deze broeken worden Klasse 3 wanneer ze worden gedragen met een Klasse 3-jas. De klasse 2 definieert een zichtbaar tussenniveau, zoals een vest met twee reflecterende banden van 5 cm rond het lichaam. De klasse 3 definieert het hoogste zichtbaarheidsniveau. Onder Klasse Drie valt o.a. een combinatie van een jas met lange mouwen of een jas en broekpak. De reflecterende kleding moet voorzien zijn van twee 5 cm banden met reflecterende tape rond het lichaam, armen en beugels over beide schouders.

RWS-normering wijkt af van de ISO EN 20471 normering

Rijkswaterstaat hanteert aanvullende richtlijnen en specificaties voor veiligheidskleding bij wegwerkzaamheden. Medewerkers van het RWS moeten verplicht hoge zichtbaarheidskleding dragen met reflecterende strepen in de vorm van een Romeinse II of de letter H. Op de werkjassen moeten de verticale banden over de schouder doorlopen. Ook op de mouwen en broekspijpen moeten verticale strepen aanwezig zijn. Het Rijkswaterstaat hanteert de oranje veiligheidskleding voor wegenbouw medewerkers en gele werkkleding voor spoormedewerkers.

Vind hier meer informatie over RWS kleding.

Reflecterende werkkleding van professionele kledingmerken

Als dé specialist in werkkleding beschikken wij, dankzij de vele merken, over het grootste assortiment in hoge zichtbaarheidskleding voor verschillende beroepen. Of je nou werkt in de haven, langs het spoor of aan de weg. Bij Hi-Vis (de afkorting van High-Visibility) werkkleding heb je keuze uit werkpakken, werkjassen, werktruien, werkvesten, t-shirts, lange en korte broeken, polo’s en reflecterende veiligheidshesjes. Kom gerust langs in onze showroom van 1600m2 in Leek. Hier kun je alle kledingstukken passen, ruiken, voelen en zelfs proeven als jij dat wilt. We geven je advies op maat en helpen je graag verder met het ontwikkelen van de perfecte kleding voor jouw bedrijf.

Meer MW nieuws

08-01-2024LeekMW Bedrijfskleding©Foto: Hoge Noorden/Jaap Schaaf

Wat zijn de voordelen van een geborduurd logo op bedrijfskleding

Om aangenaam herkenbaar te zijn als bedrijf is het een goede keuze om de bedrijfskleding te voorzien van een geborduurd logo…
Verschil-borduren-bedrukken4

Wat zijn de voordelen van een bedrukt logo op bedrijfskleding

Professionele werkkleding zorgt ervoor om als bedrijf aangenaam herkenbaar te zijn. Bedrukte werkkleding zorgt niet alleen voor een…
mw-bedrijfskleding-beveiligers-kleding-beveiliging-security-header-min-1024x576-1

Wat zijn de regels voor uniformen en beveiligingskleding

Beveiligingskleding is een must have voor iedere beveiliger. Het dragen van beveiligingskleding gaat samen met het uitstralen van gezag…